Vad är meditation?

Vad är egentligen meditation? Behöver det vara komplicerat?

Jag anser att alla kan meditera och inget som är varken svårt eller komplicerat att lära sig. Det handlar helt enkelt bara om att vända sig inåt. Jag tycker att meditation är något av det viktigaste man kan göra för sin hälsa och välbefinnande. Börjar man meditera och lyssna in sig själv faller mycket annat på plats.

När jag själv började meditera för 15 år sen började jag med att sätta mig fem minuter om dagen, längre orkade jag inte sitta still på den tiden. Med tiden blev meditationen längre och längre och jag började känna att jag inte klarade mig utan min dagliga meditationstid. Jag upplevde ett helt annat lugn och en annan stabilitet i mitt liv. Allt eftersom åren gått har meditationen förändrats och idag använder jag mestadels meditation för att aktivt jobba med mitt inre på olika sätt, men även som ren avslappning och återhämtning.

Några tips för er som är sugna på att börja meditera:

Börja några minuter om dagen, det är absolut bättre än inget!
Pröva att både ligga och sitta och meditera, se vad som fungerar bäst för dig.
Försök att ha fokus i kroppen och inte i huvudet eller utanför dig själv. Det kan vara bra att gå igenom kroppen och känna att alla kroppsdelar slappnar av.
Känn in dig själv och din kropp. Hur mår du? Är du spänd någonstans?
Använd andetaget för att släppa iväg smärta och känslor som du vill bli av med.
Föreställ dig att du fyller dig med det du behöver så som positiva känslor, ljus osv.
Försök att landa djupt ner i dig själv, släpp taget och bara ta emot!