Vad är en triggerpunkt?

Vi får ofta den frågan: Vad är egentligen en triggerpunkt? De flesta av oss har någon gång känt av en aktiv triggerpunkt med smärta som följd. Smärtan kan vara runt omkring den aktiva triggerpunkten, men även stråla ut i andra delar av kroppen. En aktiv triggerpunkt i nacken kan stråla upp i huvudet, en triggerpunkt i bröstmuskeln kan stråla ner i hela armen osv.

En triggerpunkt kan kännas som en liten ärta eller sträng i den spända muskeln. När man trycker på den smärtar den och i många fall ger den då utstrålning i andra delar. Det finns några olika typer av triggerpunkter.

1 Passiv triggerpunkt – Ger oftast inga symtom, men känns då någon trycker på den.

2 Latent triggerpunkt – Kan ge symtom så som muskelstelhet och rörelseinskränkningar, men ingen smärta om man inte trycker på den.

3 Aktiv triggerpunkt – Ger smärta på själva stället om någon trycker på den, men kan också ge smärta i hela området utan att någon trycker. Många gånger har man besvär av den och utstrålning är vanligt.

En triggerpunkt uppstår när muskeln är spänd. När muskeln är spänd, ihopdragen och förkortad kommer inte blod och syre in i muskeln som det ska. Muskeln får lokal syrebrist och får arbeta anaerobt (utan syre). Muskelfibrerna kommer tillslut blir maximalt förkortade om muskeln fortsätter arbeta anaerobt och tillslut bildas en liten knöl/förtjockning och en triggerpunkt har bildats.

Orsaken till att en triggerpunkt har bildats kan bero på flera saker, vanligast är: Stress, statisk belastning och inaktivitet. Andra faktorer kan vara muskelbristning, kyla/drag, näringsmässig påverkan, lokala trauman och hormonella förändringar.

Hur behandlar man en triggerpunkt?

Massage – Genom att trycka och massera ut punkten får man den att släppa. Vissa massörer håller ett tryck statiskt på punkten tills den börjar släppa. Jag själv föredrar att trycka och dra över punkten samtidigt. Blir inte så statiskt och man får en stretch djupt ner i muskeln.

Stretching – Att jobba med rörlighetsträning och stretching för att dra ut den spända muskeln kan vara ett sätt för att inaktivera en triggerpunkt.

Träning – Att träna/röra på sig för att få igång blodgenomströmning i musklerna kan också hjälpa