Spänd och stel i bröst och bröstrygg?

De flesta människor i dag är väldigt stela och spända i bröstmusklerna, samt har dålig rörlighet i bröstryggen. Detta beror på flera saker som bland annat för mycket stillasittande, många timmar framför datorn eller enformigt arbete framför kroppen.

En stelhet i bröst och bröstrygg skapar dålig hållning och värk i axlar, nacke och rygg. Många gånger kompenserar man den dåliga rörligheten i bröstryggen med att ta ut rörligheten i ländryggen, vilket även skapar smärta där.

Här nedan kommer tre bra övningar man kan göra för att motverka stelhet i bröst och bröstrygg:

Sfinxen: Ligg på mage med underarmarna i golvet. Dra bak axlarna så mycket som möjligt och pressa bröstet framåt. Förläng nacken och sträck uppåt. Denna övning är perfekt för stel bröstrygg och skapar rörlighet där.

Ligga på yogablock: Lägg ett yogablock under bröstryggen. Sträck benen raka och sträck armarna över huvudet. Övningen öppnar både upp i bröstrygg och sträcker ut i bröstmusklerna. Allt eftersom man blir rörligare vinklar man bara blocket så att det blir olika höjd på det. Man kan också använda en ihoprullad yogamatta eller något annat lämpligt att lägga under bröstryggen.

Stretcha bröstmuskeln: Pressa underarmen mot väggen och vinkla ut överkroppen så att det sträcker i bröstmuskeln. Detta stretchar stora bröstmuskeln. Tar du tag med handen något högre upp och sträcker armen rak så får du också en bra stretch i lilla bröstmuskeln. Går även bra att stretcha i en dörrpost och ta tag med båda armarna samtidigt och hänga sig ut ur dörröppningen.